Do módy se pomalu, ale jistě dostává voňavá španělská odrůda, která za svou rodnou zemi považuje i Portugalsko, a to natolik, že tam nese své vlastní jméno - Jaén. Oblast výskytu je omezena na tyto dvě země, což snadno a nenuceně zužuje náš výběr. Nejlepší španělskou mencií je Kastilie León a Galicie, zejména Bierzo, Ribeira Sacra, Monterrey a Valdeoras, kde působí Raul Perez, Descendientes de J. Palacios a Dominio do Bibei přispívá kouskem a hodnocením, také malé výsadby v Katalánsku a Asturii. V Portugalsku je mencia dobrá v Dao.
V naší online vínotece najdete Ultreia Saint Jacques od Raula Pereze z Bierzo, Castro Candaz z Ribeira Sacra, Gaba od Telma Rodriguese, jeho projekt ve Valdeorras. Mencía je výjimečná tím, že má schopnost stárnout jako jiná kvalitní vína a ve sklenici nabízí bohaté aroma. Pokud máte rádi kořenitý syrah a bobulový pinot noir a ještě jste neochutnali Menciu, čeká vás příjemný objev. Snoubí se v ní totiž charakter obou odrůd.
Ve sklenici obvykle pozorujete hlubokou a tmavě rubínovou barvu s fialovým okrajem. Mencia má jasnou kyselinu, skvělou strukturu s hmatatelnými, ale úhlednými tříslovinami a skvostnou chuť po bobulovitém ovoci: maliny, granátové jablko, třešně, trochu zralých horských ostružin a vrstvy žulové minerality. Mencia je v mládí dobře vychovaná a elegantně dospívá. Pijte tedy tady a teď se zrajícími sýry španělského typu, krvavou klobásou, zvěřinou a pečenou čočkou. Mencia se bude dobře hodit k jakémukoli dušenému, pečenému nebo restovanému hovězímu masu a dobře obstojí i s alternativními steaky, stejně jako se šťavnatým a tučným ribeye.
Comments