Klasický Monastrell se vyznačuje vůní černých bobulí, koření, černého pepře, provensálských bylin, lanýžů a kůže. Odrůda má tendenci produkovat tříslovitá vína s vysokým obsahem alkoholu. Styly vína Monastrell se značně liší podle toho, odkud pochází. Mnozí odborníci ho považují za rustikální a "selské", zejména v mladém věku, často se projevuje vůní chlévské mrvy a koňské deky. Celkově tato odrůda potřebuje čas, aby se zjemnily její třísloviny a rozvinuly zajímavější chutě.
Monastrell lze označit za analog jižní italské odrůdy Primitivo, protože zde najdete vše, co v Primitivu je. Především je štědré na aromatické látky a alkohol. Najdete zde jak hustotu chuti, tak sladkost. To vše, pokud máte rádi nadaná, mohutná a plná vína. Španělským vinařům, příkladem jsou Casa Castillo (Jumilla) a Pepe Mendosa (Alicante), se však podařilo tohoto divokého koně zkrášlit a nabídnout elegantnější a vyváženější svěží vína, s dobrým gastronomickým potenciálem.
Monastrell je u nás na Vinesencia.cz zastoupen asambláží Casa Agrícola Tinto, Pepe Mendoza (Alicante), a převládá 70% (v závislosti na ročníku). Toto skvěle pitelné víno ukazuje odrůdu Monastrell z elegantní stránky, s dokonalou rovnováhou mezi tříslovinami, ovocností a kyselinkou.
Monastrell je červená odrůda révy vinné španělského původu, ve Francii známá také jako Mourvèdre. Někteří odborníci se domnívají, že se na Pyrenejský poloostrov dostala s Féničany v 5. století př. n. l.
Jeho název pochází pravděpodobně od města Murviedro (dnes Sagunto) nedaleko Valencie. V některých zemích (Austrálie, USA) se odrůda nazývá mataro podle katalánské osady, odkud podle jiných zdrojů pochází.
Ve Španělsku, oblasti svého původu, má mourvèdre (nebo spíše monastrell) největší zastoupení, s téměř 42 000 hektary vinic. V posledních letech se osázená plocha zmenšuje, protože mnoho vinařů přechází na populárnější mezinárodní odrůdy, jako je cabernet sauvignon. Odrůda má však stále silnou pozici ve východním Španělsku, především ve Valencii, Murcii a Katalánsku. Podle španělského vinařského zákona je monastrell jednou z hlavních odrůd v DO Jumilla, Yecla, Valencia, Almansa a Alicante.
V roce 2016 se po celém světě vysazuje odrůda Monastrell (Mourvèdre) na ploše přibližně 52 000 hektarů vinic, které jsou rozděleny zejména mezi Španělsko, Francii, Austrálii a Kalifornii.
Manastrell (Mourvèdre) se projevuje zejména v teplých jižních oblastech příznivých pro jeho dozrávání. Ve Francii zaujímá necelých 8 000 hektarů, především v údolí Rhôny, Provence a Languedoc-Roussillon. Mourvèdre se velmi často používá v AOC Châteauneuf-du-Pape. Dodává komplexnost a dobrý potenciál pro zrání vínům, v nichž převažuje Grenache a Syrah.
Comments