Grenache / Garnacha (gar-na-ča) se nazývá "pinot noir Středomoří", a to z několika důvodů. Samotná odrůda je světlá a zdaleka ne nejtříslovitější, ale hlavní podobnost není ani tak v ní, ale v odrazu terruaru. Rozdíly v klimatu, půdě a nadmořské výšce dávají vínu zcela odlišný charakter. Pokud bychom zobecnili, dominantním charakterem jsou obvykle zralé červené bobule, zejména jahody v různých podobách, zralé černé bobule jako švestky a třešně, spousta kořenitých bylin a velmi zvláštní růžový tón, který dává vyniknout jemné, nepřehnaně zralé garnače.
V chuti vyniká střední kyselostí, komplexností, nízkou hladinou tříslovin a poměrně vysokým obsahem alkoholu se středním tělem. Garnacha má velkou strukturu, svěžest a lehkost vnímání, čímž se podobá spíše pinot noir než jiným odrůdám, jako je syrah nebo tempranillo, které produkují přírodnější vína. Pokud pracujete s Garnachou podle formule silné extrakce a zrání v novém dubu, ztrácíte veškeré kouzlo a jemnost této odrůdy. Pak získáme džemovité víno s převahou ovoce a vysokým obsahem alkoholu. Nicméně při správném podávání a párování i taková vína přinášejí mnoho potěšení.
Garnacha je mimořádně štědrá na alkohol. Dnes už nikoho nevyděsí hladina alkoholu nad 14 %. Taková vína se však často špatně pijí. Ne ze všech odrůd však lze při těchto hladinách alkoholu získat vyvážená vína. Garnacha je jednou z odrůd, která dokáže dávat vyvážená vína s vysokým obsahem alkoholu. Naše rada zní, že tato vína je třeba půl hodiny chladit v lednici.
Z gastronomického hlediska je garnacha (grenache) se všemi svými rozmanitými styly velmi univerzální. Jakékoli dušené pokrmy z masa, zeleniny a luštěnin, tučné ryby s nejkyselejšími vzorky, tvrdé sýry. Hlavní je nepřehánět to s kořením a pikantností, vysoký alkohol není v tomto případě pomocníkem, takže thajské kari nebo mexické pikantní pokrmy by se ke garnače snad ani neměly podávat.
Výsadba odrůdy Garnacha bohužel značně utrpěla ve prospěch jiných odrůd. Nyní je ve Španělsku asi 54 tisíc hektarů této odrůdy, i když toto číslo neustále klesá. Přesto však ve Španělsku existuje poměrně hodně vinic se starými vinicemi staršími než 40-50 let.
Vynikajícími apelacemi Španělska jsou Aragon (s největším počtem odrůd Garnacha ve Španělsku), Navarra - chladný styl dávající svěží aromatická vína, Rioja - především Ritoja Oriental, Priorat a Montsant a Gredos u Madridu - kde žulové půdy a nadmořská výška 600 až 1200 metrů dávají velmi zajímavé výsledky v burgundském stylu.
Garnacha Tinta je v naší vinotece dobře zastoupena: La Montesa, Palacios Remondo je garnacha z Monte Yegra od jednoho z nejslavnějších španělských vinařů, Alvara Palaciose. Toto je El Mentridano, Vitícola Mentridana ze D.O. Mentrida. Je to středně plná, ovocná a snadno pitelná garnacha Lasendal, Celler de Capçanes. A také krásně aromatické El Corralón, Jiménez-Landi ze Sierra di Gredos D.O. Mentrida. Určitě stojí za to vyzkoušet i další garnachy v našem portfoliu: Pegaso Zeta, D.O. Cebreros (Ávila) Sierra de Gredos, od Telmo Rodríguesa, Agrícola de Cadalso Garnacha (svěží, lehký styl) a take Idoia Negre, Ca N'Estruc z D.O. Catalunya – blend Garnatxa Negra a Samsó (Carinyena).
Comments